Pla d'Infraestructures territorials de prevenció d'incendis forestals (PPI)

Santa Susanna introdueix un ramat de cabres per mantenir les franges perimetrals a les urbanitzacions contra els incendis.

Santa Susanna introdueix un ramat de cabres per mantenir les franges perimetrals a les urbanitzacions contra els incendis.

El Pla d'infraestructures territorials de prevenció d'incendis forestals (PPI) és un instrument de planificació i gestió definit a la Llei forestal de Catalunya de 1988, que té com a objectiu la creació d'una xarxa d'infraestructures de camins i punts d'aigua per tal de reduir el risc d'inici i
propagació dels incendis forestals i facilitar-ne l'extinció. El pla es redacta conjuntament entre l'Ajuntament de Santa Susanna, l'ADF (Agrupacions de Defensa Forestal) i la Diputació de Barcelona i es revisa cada quatre anys.

Plànol de delimitació


Els ajuntaments han de determinar, mitjançant un plànol de delimitació, les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions afectades per la Llei 5/2003, de 22 d’abril. Santa Susanna disposa del plànol de delimitació de les zones vulnerables als incendis forestals i els plans de prevenció d’incendis a les urbanitzacions:

  • de Can Gelat
  • Can Torrent
  • Can Ratés
  • Alta Maresme
  • Can Batlle. 

Manteniment de les franges a les urbanitzacions de Can Gelat, Can Torrent, Can Ratés

L’any 2024 l’Ajuntament de Santa Susanna ha realitzat el manteniment de les franges de prevenció d’incendis a les urbanitzacions amb un ramat de cabres. L’any 2022 es va executar l’obertura de les franges perimetrals de protecció a les urbanitzacions de Can Gelat, Can Torrent i Can Ratés amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona. Aquestes franges consisteixen en una franja perimetral de protecció amb una amplada mínima de 25 metres, lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida, tal i com s’estableix al reglament vigent (Decret 123/2005).  
Els objectius de la franja de protecció perimetral són:
-En cas d’incendi forestal, crear una “oportunitat” per a la defensa de l’element vulnerable; per exemple, una urbanització. La franja de protecció no té com a objectiu aturar el foc forestal, sinó reduir-ne la intensitat i permetre o facilitar les tasques dels serveis d’extinció.
-Limitar la propagació d’un incendi iniciat a l’element vulnerable (urbanització, nucli de
població...) cap al bosc.

Per mantenir les franges, periòdicament cal realitzar treballs de manteniment. L’Ajuntament de Santa Susanna ha sol·licitat ajut econòmic al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per tal de poder portar a terme aquests treballs.


Durant els propers dies un ramat de 300 cabres pasturarà per les franges de prevenció d’incendis al voltant de les urbanitzacions.
Cal destacar que amb aquest mètode "ecològic i natural" s'aconsegueix mantenir les franges perimetrals netes durant més temps i reduir, així, el risc d’incendis. També es mantindrà un cert treball mecànic per complementar la feina dels animals, per treure el brancatge doble, les rames baixes o la massa d'arbre de gran densitat.