Santa Susanna acollirà el II Congrés de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya
Del 29 al 31 d’octubre es reuniran al poble més de 300 persones de companyies teatrals del Principat. També hi haurà participació del País Valencià, les Illes Balears, Andorra, la Catalunya Nord, el Migdia Pirineus, l’Alguer, Itàlia, Suïssa i Mònaco.
El teatre amateur es proposa donar un nou impuls al sector i posar en comú els seus actius amb l’objectiu que la ciutadania el percebi com el que realment és, un dels agents culturals i socials més importants de Catalunya. Del 29 al 31 d’octubre, el II Congrés de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya reunirà a Santa Susanna a més de 300 representants de companyies no professionals. A la cimera s’analitzarà l’estat de salut del teatre no professional a Catalunya, la seva funció social i el seu futur.
La Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya (FGATC), organitzadora del Congrés, considera que la trobada també ha de servir perquè el sector guanyi musculatura i visibilitat. Les dades ajuden a entendre el potencial del teatre no professional català. Al país hi ha gairebé 1.000 grups amateurs de teatre que apleguen a unes 30.000 persones. Cada cap de setmana es fan més de 150 representacions que permeten tenir una audiència acumulada de 2 milions d’espectadors a l’any. La FGATC entén que son xifres prou importants i rellevants com perquè el sector tingui més presència pública i més reconeixement social. De fet, els grups amateurs de teatre s’han convertit al llarg dels anys en els agents culturals més importants del país pel nombre de participants i de representacions; per la capil·laritat territorial; per la qualitat; i per la capacitat d’ésser un referent d’inclusió social.
El Congrés de Santa Susanna està obert a tots els grups amateurs de teatre de Catalunya. També hi participaran representants de les federacions de teatre del País Valencià i les Illes Balears; comptarà amb presència de la Catalunya Nord, el Migdia Pirineus, Andorra i l’Alguer; i d'Itàlia, Suïssa i Mònaco. Organitzacions internacionals com l’Associació Internacional de Teatre Amateur (AITA) i la Confederació Internacional de Federacions de Teatre Amateur (CIFTA), han confirmat la seva assistència.
El primer congrés del teatre amateur de Catalunya es va fer l’any 1985, a Igualada. Durant aquests 36 anys, el sector ha crescut i s’ha organitzat. De fet, d’aquell primer congrés en va néixer l’actual Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya.