L’Ajuntament signa la cessió del terreny de La Vall on es construiran els 36 pisos de lloguer assequible
Una UTE formada per dues fundacions socials de prestigi s’encarregarà de la promoció i explotació dels habitatges a preus assequibles que hauran d’estar construïts, a tot tardar, d'aquí a 31 mesos
L’alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier, i els presidents de les fundacions Família i Benestar Social, Josep Maria Puig-Puigdomènech, i Grup Qualitat, Marina Gallego, van signar ahir la cessió per part de l’Ajuntament a la UTE formada per les dues institucions dels terrenys municipals de La Vall on s’han de construir els 36 pisos de lloguer.
La cessió, gratuïta, és per un període de 75 anys ampliable a 24 més; és a dir, per un màxim de 99 anys. En aquell, l’Ajuntament recuperarà els terrenys. La UTE creada amb les dues fundacions serà l’encarregada de fer la promoció i explotació dels 36 pisos de lloguer a uns preus assequibles. L’Ajuntament de Santa Susanna controlarà en tot moment que es compleixin les condicions de la cessió. L’obra haurà d’estar acabada en el termini màxim de 31 mesos, el juny del 2026.
1 milió de subvenció ministerial
El mes de juliol passat, l’Ajuntament, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i la Generalitat van firmar un acord per finançar la construcció d’aquests 36 pisos de lloguer social. Es va fer gràcies a una línia d’ajuts vinculats als fons Next Generation per fomentar la construcció d’edificis energèticament eficients.
La construcció d’aquests 36 pisos té un pressupost estimat de 5.289.683 euros. Pot tirar endavant gràcies a la col·laboració publicoprivada. L’Ajuntament hi posa el terreny, el ministeri finança l’obra amb 1.023.301,80 euros (el 19,35% del cost total) i la UTE formada per les dues fundacions es fa càrrec dels 4.266.381,20 euros restants (80,65% del total).
Els pisos tindran un preu de lloguer màxim de 7,50 euros el metre quadrat de superfície útil d’habitatge i de 3,74 euros per metre quadrat de superfície útil destinada a plaça d’aparcament, traster, etc. Es tracta d’un edifici de quatre plantes que aixoplugarà 36 pisos d’entre 55 m² i 83 m² útils.
L’edifici està pensat perquè consumeixi molt poca energia i el cost d’accés a l’habitatge no es dispari. Per això, es fan servir solucions de bioclimàtica (orientació de l’espai nord/sud per aprofitar la frescor o la calor; la ventilació creuada natural...) i energia renovable fotovoltaica sense cap cost final per als inquilins. Per exemple, a la coberta de l’edifici, el terrat, una macropèrgola amb plaques solars servirà per donar ombra a l’espai i produir electricitat sostenible.
Tant la planta baixa com la coberta tenen espais comunitaris. A la planta baixa hi ha l’aparcament i la coberta té una zona enjardinada. A més, a la coberta hi ha una zona per rentar i estendre la roba. Aquesta bugaderia s’organitza a través d'una aplicació perquè cada inquilí pugui reservar quan la vol fer servir. Això representa un estalvi de cost i manteniment importants.
Dues institucions modèliques
La Fundació Privada Família i Benestar Social és una entitat sense afany de lucre constituïda el 1987. La Fundació és gestionada per un equip especialitzat en la gestió d’habitatges de protecció oficial i en el procés d’acompanyament en l’envelliment. L’any 2019 la seva tascar va ser reconeguda amb l’atorgament de la Creu de Sant Jordi per part de la Generalitat.
La Fundació Privada Grup Qualitat té per objectiu atendre a objectius d’interès públic i de lluita contra l’exclusió social, facilitant l’accés a l’habitatge social, amb especial sensibilitat pels sectors més desafavorits i pels col·lectius amb risc d’exclusió, ja sigui en règim de lloguer com en règim de venda.