L’Ajuntament ofereix al sector turÃstic un Manual de Bones Prà ctiques en Sostenibilitat personalitzat
L’objectiu és acompanyar els establiments turístics en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per l’Agenda 2030 de les Nacions.
En la recerca de la millora continua per a que el municipi esdevingui una destinació turística sostenible, i la voluntat de promoure la implantació de requisits de gestió sostenible a tota la cadena de valor turístic, l’Àrea de Turisme de l’Ajuntament de Santa Susanna posa a disposició del sector el nou Manual de Bones Pràctiques per a Establiments Turístics de Santa Susanna.
El projecte s’inicià a principis d’aquest any 2023 en el marc dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions (PSTD), aprovat en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat amb fons europeus Next Generation; i gràcies a l’adhesió de l’Ajuntament de Santa Susanna a la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents (DTI) des de 2019.
Aquest manual s’elabora amb la voluntat de guiar els establiments turístics del municipi en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, en base als principals reptes de la sostenibilitat en la gestió turística d’empreses i establiments, i un seguit de bones pràctiques que des de l’activitat de l’oferta turística es poden implementar per a esdevenir una destinació més competitiva i alineada amb els objectius globals de desenvolupament sostenible del sector.
Concretament, el Manual es divideix en tretze reptes principals identificats en la gestió sostenible d’un establiment turístic: gestió mediambiental (gestió sostenible de l’aigua, gestió sostenible de l’energia, i gestió i reducció de residus) canvi climàtic i descarbonització, consum responsable (eliminació de plàstics innecessaris, minimització del malbaratament alimentari i cadena de valor sostenible), compromís social (ocupació de qualitat, igualtat i inclusió, accessibilitat i impacte positiu en la comunitat local), comunicació i sensibilització, i digitalització i monitorització. Amb aquesta divisió, s’ofereixen un seguit de diferents bones pràctiques que les empreses turístiques poden aplicar per cada repte.
Moltes empreses turístiques del municipi ja han iniciat el seu camí cap a la sostenibilitat, tenint en compte que Santa Susanna compte amb el nombre més gran de segells Biosphere del Maresme, projecte al qual l'Ajuntament segueix donant suport dins de la Regidoria de Sostenibilitat, Innovació, Comunicació i Turisme. És per aquest motiu, que aquest Manual també s’adapta als diferents nivells de compromís de les entitats, acompanyat d’un test senzill d’autodiagnosi en sostenibilitat, per a conèixer en quin punt de partida es troben i per quins àmbits han de començar a treballar a efectes d’esdevenir més sostenibles en la seva gestió.
Addicionalment a aquesta documentació, l’Ajuntament també va posar a disposició del sector la possibilitat de realitzar una mentoria presencial per conèixer el seu estat de treball inicial, i a les empreses que ho van sol·licitar se’ls va facilitar un informe personalitzat amb indicacions per a l’ús del Manual.
Es pot descarregar el nou Manual de Bones Pràctiques per a Establiments Turístics de Santa Susanna en català i castellà en aquest enllaç.
El decàleg
D’altra banda, Santa Susanna ha presentat a Fitur el nou vídeo https://www.youtube.com/watch?v=GvtGvydxayE del Decàleg de Turisme sostenible de Santa Susanna en 10 passos. Seguint la campanya turística “Cuida Santa Susanna, cuida el planeta” iniciada el 2022, el vídeo mostra d’una manera molt visual 10 consells per promoure un turisme més sostenible i reduir la petjada climàtica de l’activitat turística.
Està disponible en català, castellà i anglès, i s’ha fet amb el suport de la Diputació de Barcelona.