La XXVII Jornada de l’Horta s’ha centrat en la producció agrària sostenible i la digitalització

Dilluns, 20 de de novembre de 2023 a les 00:00

El sector s’ha reunit a Santa Susanna per tractar de forma tècnica alguns dels principals temes de futur que preocupen a la gent del camp

Santa Susanna ha estat l’escenari de la XXVII Jornada de l’Horta. Es va fer el dimarts 7 de novembre a la Sala Polivalent del Centre Cívic amb dos temes centrals: la digitalització i la producció agrària sostenible.

La digitalització està cridada a ser un dels pilars principals de l’horticultura dels pròxims anys. Ho comença a ser però encara ho serà més com a única possibilitat de gestió de totes les dades d’obligat registre en les explotacions i el bon control dels paràmetres de reg i fertilització. Sobre aquesta qüestió se’n va parlar a les ponències “Digitalització i gestió de la sequera en cultius d'horta”, a càrrec de Jaume Casadesús, cap del Programa d'Ús eficient de l'aigua en agricultura a l'IRTA, i “La digitalització de l'activitat agrària: el Quadern Integrat d'Explotació”, a càrrec d’Anna Lekunberri, responsable de Productes Fitosanitaris del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.

L’altre gran tema que es va tractar va ser el de la Producció Agrària Sostenible (PAS). En va parlar la Directora General d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, Elisenda Guilllaumes. El PAS és model productiu que permet avaluar, classificar i reconèixer les explotacions agràries catalanes segons el seu nivell de sostenibilitat des de la triple vessant ambiental, social i econòmica, de forma objectiva i quantitativa. L’objectiu del departament és que el 50% de les explotacions agràries siguin sostenibles en l’horitzó del 2030.

La PAS vol valorar la feina ben feta de les explotacions que s'esforcen per assolir nous reptes en matèria de sostenibilitat, fent compatibles la producció d'aliments i la conservació de recursos, preservant el medi ambient; sense oblidar l'assoliment de fites socials i econòmiques.

Aquest sistema tindrà una certificació pública i voluntària, que oferirà una via de diferenciació dels productes que provinguin d'aquestes explotacions sostenibles i, així, poder arribar als consumidors.

La PAS està també totalment alineada amb els objectius del Pacte Verd Europeu, que és l’estratègia de creixement sostenible i integrador de la Unió Europea.

Darrera actualització: 20.11.2023 | 10:38