Les Jornades Europees del patrimoni 2014
Enguany hi va participar amb el tÃtol: Patrimoni i resistència: 1714 Guerra de Successió i 1936 Guerra civil espanyola. Sota aquest nom vam posar de manifest que Santa Susanna va ser present en aquests dos moments històrics tant transcendents per la història del nostre paÃs i dels quals en tenim dos elements arquitectònics que testimonien aquells fets: Can Gelat amb les Memòries de Francesc Gelat i el Búnquer de la Guerra Civil Espanyola, tots dos elements Béns Culturals d'Interès Local. Aquestes activitats van ser organitzades conjuntament per l'Ajuntament de Santa Susanna i l'entitat local: SSOM- Santa Susanna orÃgens i memòria.
Tant l'Ajuntament com SSOM- Santa Susanna orÃgens i memòria es mostren molts satisfets, tant per la participació com pel resultat de la programació de les Jornades Europees del Patrimoni, ja que no només es van obrir dos elements patrimonials molt importants al nostre poble, el búnquer de la Guerra Civil i la Masia de Can Gelat sinó també perquè en relació amb aquests elements s'ha aprofundit en la història amb dues xerrades molt interessants, o sigui que s'ha agermanat patrimoni i història per tractar dos episodis històrics molt importants.
Per una banda en relació amb el Búnquer es va portar a terme la presentació del llibre i la xerrada: Retalls de la Guerra Civil al Maresme (1936-1939) del Dr. Jordi Amat Teixidor. Dos capÃtols del llibre parlen expressament de fets ocorreguts en aquests perÃode a la nostra població i la portada està il·lustrada amb el Búnquer de la platja de les dunes.. Podreu trobar aquest llibre, properament, a la Biblioteca Municipal.
Per l'altra, diumenge amb la visita a Can Gelat SSOM va organitzar una visita i una enriquidora xerrada a cà rrec de Xavier Soldevila, llicenciat en Geografia i Història i soci de l'entitat, per explicar-nos aquests documents que es guarden a l'Arxiu Fidel Fita d'Arenys de Mar, les memòries d'en Francesc Gelat. Una exposició excel·lent i suggerent que va cridar l'atenció del públic en tot moment i ens va transportar a com es vivia a la masia i al nostre poble fa 300 anys, el que li volem agrair públicament. També val a dir que grà cies a què la propietat ens va obrir les portes de la finca, vam poder reviureu els fets en el mateix entorn on es van escriure.
En total en van assistir als actes de les Jornades de Patrimoni un centenar de persones. Des d'aquà volem donar les grà cies públicament a SSOM- Santa Susanna OrÃgens i memòria, al Sr. Xavier Soldevila, també al Dr. Jordi Amat i al Sr. Francisco López,propietari de Can Gelat.