La platja de Santa Susanna disposa d’una de les poblacions de Capironat Marí més gran del món
La biòloga arenyenca Carme Buixalleu ha presentat al Centre Cívic l’estudi sobre aquesta planta que li va encarregar l’Ajuntament
L’Ajuntament de Santa Susanna va encarregar l’estudi del Capironat Marí (Reseda hookeri) aquesta primavera passada després que l’any 2015 el naturalista Xavier Romera fes la troballa i que, amb el botànic Moisès Guardiola, fessin la publicació acadèmica el 2018.
[Llegiu-ne més a continuació]
De fet, va ser l’eminent ecòleg i biòleg mataroní, Pere Montserrat, el 1945, que va descobrir que existien poblacions d’aquesta planta a la platja de les Dunes de Santa Susanna. D'aleshores ençà, però, l'espècie es donava per extingida.
El Centre Cívic ha estat l’escenari on l’autora de l’estudi encarregat per l’Ajuntament, la biòloga arenyenca Carme Buixalleu, ha sentenciat que a la platja de les Dunes hi ha la població més gran de Capironat Marí (Reseda hookeri) de l’Estat Espanyol i, segurament, del món.
Actualment, a l'Estat Espanyol només hi ha entre 36-70 exemplars d’aquesta planta a les illes Columbretes, al País Valencià i 5.805 a la platja de Santa Susanna. Aquesta xifra ha crescut molt en dos anys: el 2018 tan sols hi havia uns 200 exemplars.
En la seva intervenció, l’Alcalde, Joan Campolier, ha recordat que des que es va saber que el Capironat Marí no havia desaparegut de la platja l’Ajuntament ha protegit el perímetre amb tanques de fusta i cordes, a més d’encarregar-ne l’estudi. Per la seva part, el tècnic municipal de Medi Ambient, Pere Alzina, ha lamentat que l'espècie no estigui legalment protegida i ha remarcat que, això no obstant, l'Ajuntament està intentant protegir-la, potenciar-la i divulgar-ne la seva vàlua.