Encesa de la Flama del Canigó 2022
Amb l'arribada del solstici d'estiu, Òmnium Cultural organitza l'encesa de la Flama del Canigó demà 23 de juny al Pla de Can Rabassa.
La Flama, el foc de la llengua
Com cada estiu, i aprofitant l'arribada del solstici d'estiu, Òmnium Cultural organitza l'encesa de la Flama del Canigó demà 23 de juny. Durant aquest dia, i a partir de les 20 h al Pla de Can Rabassa, es farà la rebuda de la Flama i es farà la lectura del Missatge del 2022. Tot seguit i acabats els actes, es farà l'encesa de la foguera de Sant Joan. L'endemà, el 24 de juny, se celebrarà la Festa Nacional dels Països Catalans.
Què és?
La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, símbol de la nostra identitat, una festa popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l’element del foc com a símbol preeminent. La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles, amb ella els primers pobladors de les nostres comarques festejaven la nit més curta de l’any: el solstici d’estiu.
El foc de la Flama del Canigó resta al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà durant tot l’any, fins que cada 22 de juny es pren la Flama i es puja fins al Canigó. Des del seu cim, i a partir de les dotze de la nit, es distribueix entre les persones presents i inicia el seu itinerari per encendre les fogueres de Sant Joan a centenars de poblacions.
A partir d'aquí, existeixen un seguit de rutes, així com poblacions que exerceixen els centres de repartiments com Santa Susanna. Cada ciutat organitza la rebuda de la Flama a la seva manera, però compartint uns elements comuns: la Flama arriba en torxes i es diposita en gresols abans d'encendre les respectives fogueres. A més, anualment, una personalitat elabora un manifest (missatge) que es llegirà abans d'encendre la foguera.
Per a més informació, consulteu l'enllaç adjuntat a la dreta de la notícia.